Agenda

Zaterdag 26 november

26-11-2022 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 26 november onder meer:

Sporthal Margriet

Giga-Mega Rommelmarkt, vanaf negen uur in de ochtend.

Grote of St. Janskerk

Kerkkorendag, vanaf tien uur in de ochtend.

Welkom in Sdam

Rob Vollaard en Rob van der Stel houden hun laatste bijeenkomst dit jaar voor nieuwe bewoners van Schiedam. Deelnemers – bewoners die sinds kort in Schiedam wonen of binnenkort in Schiedam zullen gaan wonen - worden bijgepraat over onder meer de geschiedenis, het winkelaanbod, uitgaan, openbaar vervoer en nog veel meer. Op een mooie stek in het centrum, met daarna een korte wandeling. Geïnteresseerden dienen zich vooraf in te schrijven, via E: welkominsdam@gmail.com. Aanvang half elf, tot ongeveer half een. Kosten: € 5,00 p.p. inclusief kop koffie. 

De Passage

Sinterklaas en Sinterklaasworkshop, vanaf twaalf uur.

Art Centre Schiedam

Expositie Onafhankelijk, van Kunst Werkt. Te zien van één tot vijf uur, aan de Lange Nieuwstraat 191.

Wijkcentrum De Erker

Finale 7de Battle of the Shanties, vanaf half twee.

Branderszaal

In het kader van de campagne Orange the World wordt om half twee en om vier een high tea gehouden in de Branderszaal, Lange Haven 97. Prijs: 22,50 euro per persoon, kaartverkoop per e-mail E: hightea.orangetheworld@gmail.com.

Het Schiedams Boekhuis

Schrijfster Marceline de Waard signeert vanaf twee uur haar nieuwste boek, ‘Eilanders – De nieuwe huishoudster’.

Havenkerk

Rotidag XXL - All You Can Eat!, vanaf vier uur.

Wenneker Cinema

Film 'Zee van Tijd', vanaf acht uur.

Cabaret in 't Spul

Cabaretière Isha van der Burg zal in Theatercafé Jeneverie 't Spul haar voorstelling Isha Unlimited spelen, zingen en vertellen waar ze zich over verwonderd, druk om maakt of juist niet. Zij zal zichzelf begeleiden op zowel gitaar als de vleugel. Hoogstraat 92. Aanvang half negen in de avond. Gratis toegang.

De Walvis

Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

Jenevermuseum

Tweede dag van ‘Straks gaat het jenever sneeuwen’, over drie eeuwen Nederlandstalige jeneverpoëzie.
De titel is gebaseerd op een gelijknamige bundel, waarin 148 jenevergedichten verzameld zijn. ‘Jenever kan de Muze wekken, maar komt ook veelvuldig zelfstandig in gedichten voor en wordt daarin bezongen, bejubeld, verguisd en beschuldigd.’ In de Melcherszaal van het Nationaal Jenevermuseum Schiedam krijgen bezoekers vier thema’s gepresenteerd in dichtvorm: Romantiek, Schiedam & Nederland, Matrozen & Soldaten en Jaargetijden. Een vijfde thema – Graan -van Korrel tot Borrel – is in Museummolen De Walvisch te bewonderen.
In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te vinden. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

Stedelijk Museum Schiedam

Vanavond de feestelijke opening van Spirituele Urgentie.

De expositie Festival der liefde toont schilderijen en tekeningen van Lotti van der Gaag (1923-1999) - vooral bekend geworden als beeldhouwster. Zij was rond 1950 nauw betrokken was bij de Cobra-beweging. Minder bekend is haar grote kleurrijke oeuvre schilderijen, dat zij na 1960 opbouwde. De tentoonstelling bevat tientallen werken, waaronder schilderijen, tekeningen en sculpturen. Veel van de werken komen uit de persoonlijke nalatenschap van Lotti van der Gaag en zijn nooit eerder aan het publiek getoond.

Een tweede tentoonstelling heet 'Verborgen in steen', met beeldhouwkunst van Piet van Stuivenberg (1901-1988). Schiedammer, vakman en harde werker, maar ook een vrije geest en een vernieuwer. Aanvankelijk maakt hij herkenbare vormen, met name menselijke figuren. Maar al gauw wordt zijn werk vrijer en abstracter. Het mysterie der spelende vlinders uit 1951 is een mooi voorbeeld van zijn compleet abstracte werk. In 1968 omschrijft Hans Paalman, toen de directeur van Stedelijk Museum Schiedam, het kijken naar de sculpturen van Van Stuivenberg als 'in de lijnen van het beeld op reis gaan'.

Het werk van de vier jonge kunstenaars die meedongen naar de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs is te zien in het museum. Met een onheilspellende installatie, een zelfportret als Michael Jackson, een high-tech universum of een zacht landschap vol bloemen, van de hand van winnaar Salim Bayri, Minne Kersten, Bruin Parry en Agnes Waruguru.