Agenda

Maandag 21 mei

21-05-2018 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar redactie@Schiedam24.nl. Op maandag 21 mei onder meer:

Vlooienmarkt

Op de Maasboulevard, van tien tot vier uur. Organisatie: Beukers Evenementen

Frankeland

Edith Adema exposeert haar schilderijen.

Operadagen

A-Ronne
Allesomvattend muzikaal compendium van de menselijke ziel, van Luciano Berio en Edoardo Sanguineti (libretto)
Het Duitse ensemble Neue Vocalsolisten Stuttgart brengt dit stuk vanaf twaalf uur in de Noletloods aan de Buitenhaven. Een voorstelling met vurige en meeslepende miniatuurdrama’s bomvol hoop, geloof, liefde, lust, jaloezie, woede en moordzucht. Toegang: 10 euro.

Songs of love and war
Muzikale zoektocht naar de essentie van de liefde
De grote en tragische geliefden uit de klassieke liefdesverhalen hebben ons romantische liefdesideaal gevormd. Hun geschiedenissen vormen een collectief bewustzijn van menselijke liefde en een gigantisch archief van weergaloze liefdesmuziek. Zo joeg Claudio Monteverdi op Amor in Madrigali Guerrieri et Amorosi, vatte Claude Vivier de essentie van Eros in Love Songs, en ving José Sanchez-Verdu Thanatos in Scriptura Antigua.
Voor Songs of Love and War / An Archive of Love schreef Annelies Van Parys een nieuwe liedcylus: Ah, cette Fable. Hierin raakt een engel verstrikt in een aardse liefde. Blijft hij op aarde, dan sterft hij, maar als hij opvliegt, sterft zijn geliefde. Naarmate deze kleine tragedie zich verder ontvouwt, resoneert het grote archief van liefdesverhalen steeds meer mee. Woorden, geluiden en emoties brengen herinneringen naar boven aan voorbije liefdes en passies, zowel sacraal als profaan. Echo’s en fragmenten van andere, oudere liefdesliederen hechten zich aan dit nieuwe verhaal, onderbreken en completeren het, en stuwen het in nieuwe richtingen.
Vanaf vijf uur. Kosten: 20 euro.

En meer, vandaag in de Noletloodsen tijdens de Operadagen.

Art Gallery Voûte

Vandaag open, van twaalf tot vijf.

Jenevermuseum

In het depot van het Jenevermuseum ligt een schat. Al decennialang liggen ruim 100.000 jeneveretiketten opgeborgen in ladekasten, verborgen voor het publiek. Veel ervan zijn prachtig vormgegeven en een lust voor het oog. Nu is de tijd gekomen om iedereen ervan mee te laten genieten! Van twaalf tot vijf geopend.

Stedelijk Museum

Edgard Tytgat wordt ook de Vlaamse Chagall genoemd. Hij vertelt kleine verhalen in verf vol fantasie, absurditeit en humor. Zijn inspiratie haalt hij uit zijn persoonlijke leven met zijn vrouw Maria als muze. Zo'n zestig jaar na de dood van Edgard Tytgat (1879 - 1957) komt het universum van deze ‘Chagall van Vlaanderen’ weer tot leven. Met frivole schilderijen en werk over de bitterzoete kant van het leven. Nog niet eerder was zijn werk op zo'n grote schaal in Nederland te zien.

Jan Hendrikse maakt radicale kunst, van afval en alledaagse producten. In het museum een grote overzichtstentoonstelling van het jongste lid van de 'nul-groep'. Het is voor het eerst dat het werk van Jan Henderikse op zo’n grote schaal is te zien: soms oogt het leeg, dan weer overdadig. Alles en niets. Met een nieuwe installatie die Hendrikse speciaal voor deze tentoonstelling maakte.

Op Papier. Tentoonstelling van werken uit de museumcollectie van werken op papier. Ze toont de mogelijkheden van het werken op papier. Sommige tekeningen maken ‘het spontane gebaar van de kunstenaar’ goed zichtbaar, in expressieve lijnen en dito kleurgebruik. In andere werken vormen de meest elementaire beeldelementen – vorm, lijn en kleur – het uitgangspunt. Weer andere werken laten zien hoe kunstenaars nadenken over gebeurtenissen binnen hun leven en de samenleving.

Het museum is van elf tot vijf geopend.