Agenda

Zaterdag 28 mei

28-05-2022 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 28 mei onder meer:

Masterclass 'Leve de jenever'

'Een onvergetelijke belevenis die alle zintuigen prikkelt." Dat beloven de organistoren van IDDF over de masterclass, verzorgd door Rod en Ineke van Klaarwater van Jeneverie 't Spul. Een proeverij van de vijf mooiste voorbeelden van de roemrijke distilleerderijen: oude jenevers, korenwijnen en moutwijnjenevers. Ook de schone kunsten zullen tijdens deze masterclass ten tonele worden gebracht. Verwacht gedichten, liedjes, reclames en schilderijen waarin de drank wordt gevierd. Aanvang: vier uur, kosten € 25,00 per persoon.

Wenneker Cinema

20.00 uur: After Yang
20.30 uur: Met Mes

Culinaire middag

Voor de deur van Lucas Drinkwinkel op de Grote Markt kan je vandaag tussen drie en zeven in de watten worden gelegd tijdens een muzikale en culinaire middag. Rookbaard zal er zijn met zijn trailersmoker voor snacks, Loopuyt is aanwezig met premixen en er is natuurlijk Lucas. En live-muziek.

Jeu de boules

Voor het goede doel (World Central Kitchen) om de Willibrord Hosman Bokaal. Een initiatief van Rotary Club Schiedam. Start om 14.00 uur bij L'Esprit aan de Stadhouderslaan 119. Aanmelden via E: rotarywillibrordbokaal@gmail.com.

Rondleiding moskee

Om 14.30 uur in de moskee aan de Dr. Schaepmansingel 5.

Inloopconcert Margreeth de Jong

Stadsorganist van Middelburg. Om 15.00 uur in de Grote of St. Janskerk.

De Palmboom

Breng tijdens IDDF Around Town een bezoek aan molen De Palmboom. Kijk mee met een distillateur, proef verschillende dranken, luister naar een intiem live-optreden en bezoek de delen van de molen die normaal niet toegankelijk zijn voor publiek.
De rondleiding van anderhalf uur begint op twee uur en een tweede keer om vier uur. Kosten: tien euro per persoon. Vandaag is ook jazz-artieste Honey Pari te horen. Zij wordt geïnspireerd door stijliconen als Anita O’day, Ella Fitzgerald, Doris Day en Frank Sintatra en wordt tijdens deze optredens begeleid door een gitarist. Op beide dagen vervolgt de tour met een proeverij en een uitleg van microdistilleerderij Serious Bee Distillers. De basis voor hun honingdistillaten is pure bijenhoning.

Tentoonstelling 'Nostalgie is achteruitdromen’

In de bibliotheek in de Korenbeurs is de tentoonstelling ‘Nostalgie is achteruitdromen’ te zien. Een bonte verzameling van wat de medewerkers van de bibliotheek zoal bewaren en verzamelen. De tentoonstelling is te zien tijdens de openingsuren van de bibliotheek in de Korenbeurs , Lange Haven 145. De toegang is gratis.

Jenevermuseum

Over brandijzers uit honderd jaar jeneverindustrie gaat het dit voorjaar in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. Vanaf 1881 gebruikten distillateurs steeds vaker beeldmerken om zich te onderscheiden van hun concurrenten. Op de kisten jenever brandde men met een brandijzer het jenevermerk. De tentoonstelling 'Brandmerk! Brandijzers uit 100 jaar jeneverindustrie' laat een groot aantal van deze unieke brandijzers zien.
In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' te vinden. In de vergrote zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.

De Walvis

Museummolen De Walvis is vandaag van elf tot vijf te bezoeken. Toegang volwassenen: 7,50 euro. Kinderen 2,50 of vijf euro.

Stedelijk Museum Schiedam

Familieworkshop.
Samen met een museumdocent ga je het museum in. Kunst bekijken, onderzoeken en bespreken. Daarna maak je in het atelier je eigen werk. Van 11.00 tot 12.30 uur. De workshop kost twee euro vijftig per persoon exclusief entreekosten. Aanmelden via E: tickets@stedelijkmuseumschiedam.nl.

Tentoonstelling Zonvonkengesproei.
Een solotentoonstelling van Zoro Feigl.

Tentoonstelling Van Oerbeest tot rokende croissant.
Met aanwinsten en oude bekenden.

Solotentoonstelling The World = Dialogue

Bij Open Art Exchange. Met een installatie, muurschilderingen, schilderijen en pentekeningen van de Beninese kunstenaar Benjamin Deguenon.