Agenda

Zaterdag 23 oktober

23-10-2021 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op zaterdag 23 oktober onder meer:

Jigdaljahu 

Christelijke jongerenkoor Jigdaljahu verzorgt een concert in de Grote of St.-Janskerk. Aanvang acht uur vanavond, deur open vanaf kwart over zeven. 
Kosten: vak A € 12,50 | vak B € 7,50 | Kinderen € 2,50

Andere ogen

In Ruimte in Beweging ontvangt Kunst Werkt het Cultureel Forum Schiedam. Dat laat werk zien van jonge fotografen. Met een stipendium van het forum hebben deze de sociale transities van de Schiedamse bevolking in beeld gebracht. De fotografen zijn Lana Mesić, Desiré van den Berg en Çigdem Yuksel. Zij zijn geselecteerd door een vakkundige jury bestaande uit Anne de Haij, Reyn van der Lugt en Rebecca Simons.
De openingstijden zijn verruimd van 12.00 uur tot 17.00 uur. Toegang voor volwassenen: drie euro.

Maaltijd in de wijk

In de Erker wordt vandaag een maaltijd geserveerd voor ieder die wil aanschuiven. Kosten: vijf euro. Vanaf half zes.

Wenneker Cinema

20.00 uur: Respect
20.30 uur: Un triomphe

Hof van Spaland

Bart en Bibi van de BiBaboerderij zijn vandaag tussen twaalf en vier in de Hof van Spaland.

Samen op stap

Samen op stap wanneer u wilt. Zou u, als senior uit de Gorzen, graag weer eens gezellig met iemand willen winkelen in de Koopgoot, de apen bekijken in Blijdorp, lekker uitwaaien aan het strand? De mogelijkheden zijn eindeloos. Vertel ons uw droom en wij gaan samen bekijken of wij die droom waar kunnen maken! Wij maken een afspraak met u wanneer u op stap wilt gaan. Wilt u zich aanmelden of kent u iemand die dit leuk zou vinden? Neem contact op met J&S T: 06-53283235. Wekelijks op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. Locatie: Groenelaan 38.

Puzzelspeurtocht en koekjes versieren in De Walvisch

De museummolen is de bezoeken tussen elf en vijf. Reserveren via E: dewalvisch@jenevermuseum.nl of T: 010 - 426 76 75.
Toegang: € 7,50 (jongeren € 5,00, kinderen gratis).
In de herfstvakantie pakt De Walvisch uit met een herfstactiviteit voor jong en oud: een puzzelspeurtocht. Daarna kan je koekjes versieren en de molen bezoeken. Om 13.30 uur start de puzzelspeurtocht buiten vanaf de molen voor kinderen en hun begeleiders. Na een wandeling van ongeveer 1 uur ontvangen we je weer in de molen kijken we na of je de puzzel goed hebt opgelost. Dan krijgen je limonade en mag je koekjes versieren op de vide. Je kan ook onder begeleiding de molen in en graan malen. De activiteit is alleen bestemd voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. En duurt van 13.30 tot 16.00 uur. Volwassenen begeleiden de kinderen bij de puzzelspeurtocht buiten en mogen aanwezig zijn bij het koekjes versieren. Volwassenen betalen bij bezoek aan de molen entree. De kosten bedragen drie euro per kind, aanmelden kan via E: dewalvisch@jenevermuseum.nl.

Goed Nieuws Club

De ‘Goed Nieuws Club’ is een club voor kinderen van vijf tot twaalf jaar, die vandaag bij elkaar komt in het pand met het WOT in de Leliestraat 10. Van half twaalf tot een.

Dansvoorstelling ‘Kop in het Zand’

Het veranderende klimaat brengt grote gevaren voor de mensheid met zich mee en we mogen niet langer onze kop in het zand steken. Zo is deze dansvoorstelling ontstaan. Wat betekent klimaatverandering voor een klein landje aan de Noordzee, dat eigenlijk allang in de golven zou moeten zijn
verdwenen? Hoe werkt onwetendheid bij mensen en wat gebeurt er als je je van de dreiging bewust wordt? Choreograaf Liat Magnezy speelt in op de gangbare reactie van mensen ten tijde van een crisis: ga je er iets aan doen, of steek je je kop in het zand? Zes dansers en twee muzikanten zetten met deze laagdrempelige voorstelling het publiek aan het denken over de rgentie om ‘aardig te zijn voor de aarde’. Met haar absurde humor, speelsheid en gebruik van tekst is de voorstelling geschikt voor iedereen vanaf acht jaar. De voorstelling is gratis toegankelijk en meerdere malen te zien op openbare
buitenlocaties. Concept en choreografie: Liat Magnezy en dansers. Dans: Ruben Alkema, Alice Gioria, Fernanda González Morales, Federica Panariello, Rowy Tebeest en Mayke van Veldhuizen. Muziek: Philipp Ernsting en Bruno Ferro Xavier da Silva. Dramaturg: Hans Timmerman. Om 13.00 en 15.30 uur in Loods Dirkzwager, Groenweegje 1.

Glashard, post-graffiti

Op het terrein van de voormalige glasfabriek aan de Buitenhavenweg is vandaag voor het eerst de expositie Glashard, post-graffiti te zien, georganiseerd vanuit het Stedelijk Museum Schiedam. Van elf tot vijf.

Ketelfactory

Openingsdag van De Reis, de afscheidstentoonstelling van de Ketelfactory.
De tentoonstelling heeft veel kwetsbaar en tot bezinning stemmend werk van kunstenaars als Arita Baaijens, Wineke Gartz, Elsa Hartjesveld, Aldo Hoeben, Ton van der Laaken, Roland Schimmel, Winnie Teschmacher, Kim Everdine Zeegers en vele anderen.
De Reis omvat drie wandelingen (audiotours), een tentoonstelling (waarvoor het gebouw een gedaantewisseling heeft ondergaan), films en boeken. Van een tot vijf geopend.

Buurtbankje

In het speeltuintje aan de Stationsstraat naast nr 98 kan ieder een kop koffie of thee komen drinken. Ook kun je een kijkje nemen bij de plantenbieb 't Stekkie waar je planten kunt halen en brengen. Van twee tot vier.

De Walvisch

De museummolen is de bezoeken tussen elf en vijf. Reserveren via E: dewalvisch@jenevermuseum.nl of T: 010 - 426 76 75.
Toegang: € 7,50 (jongeren € 5,00, kinderen gratis).

Jenevermuseum

De Historische Vereniging Schiedam en het Nationaal Jenevermuseum Schiedam organiseren de bijzondere expositie: ‘Begraven Branders, vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk/ Schiedam’. Op deze tentoonstelling staat de voormalige rooms-katholieke begraafplaats centraal. De bezoeker krijgt een goed beeld van de vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk waar vele branders van de toenmalige ‘bovenklasse’ van Schiedam zijn begraven.

In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' zie zien. In de onlangs vergrootte zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.