Agenda

Dinsdag 26 oktober

26-10-2021 Agenda

SCHIEDAM - De agenda biedt alle Schiedamse verenigingen en non-profit organisaties een podium om hun activiteiten onder de aandacht te brengen. Berichten hiervoor kun je mailen naar E: redactie@Schiedam24.nl. Op dinsdag 26 oktober onder meer:

Dinerdialoog

Als onderdeel van de fototentoonstelling 'Andere Ogen', te zien bij Kunst Werkt in de Boterstraat, wordt vanavond in de Kansenfabriek in Nieuwland een 'dinerdialoog' gehouden. Ieder is welkom, van zes tot acht, met een inloop vanaf half zes. Aanmelden gewenst (voor 18 oktober) via E: info@kansenfabriek-schiedam.nl .

Plandelaars van Oost

De plandelaars van Oost vertrekken om 19.30 uur vanaf het wijkhuis (Boerhaavelaan 79). De plandelaars ruimen rondslingerende blikjes, flesjes en ander zwerfvuil op en maken via de Buiten Beter-app melding van volle prullenbakken of grofvuilbijplaatsingen. Iedere week wordt een ander stukje van de wijk aangepakt. Dat levert niet alleen opgeruimde straten op; je leert ook nieuwe wijkgenoten kennen en bent lekker in beweging. Wil je ook een steentje bijdragen aan een schoon Oost? Plandel dan een keertje mee. Voor handschoenen, grijpers en vuilniszakken wordt gezorgd.

Body & Mind retreat

Studio Da Luz organiseert vier dagen voor jezelf aan de Zeeuwse kust. De Body en Mind retreat van 25 tot en met 28 oktober staat in het teken van yoga, wandelen, mediteren, lekker gezond eten en goed gezelschap. De Schiedamse Filomena organiseert deze dagen voor iedereen die even uit de drukte wil ontsnappen. Er zijn nog enkele plekken vrij. Bel voor meer informatie T: 06-13871536 of kijk op I: www.facebook.com/studiodaluz.

Koersbal

In de Hof in Zuid, vanaf half twee.

Gemeentearchief

Schiedam had in 1896 een nationale primeur: de 'waspitten' van de Stearine Kaarsenfabriek Apollo staakten om dezelfde loonsverhoging als de mannelijke arbeiders te krijgen. Het Gemeentearchief Schiedam vertelt de geschiedenis van de fabriek en diens werknemers met een publicatie en een expositie. Te zien aan het Stadserf tussen negen en vijf.

Koken met Juniorchefs

Er wordt vandaag weer gekookt met de Juniorchefs, vanuit Stichting J&S Projecten.

Glashard, post-graffiti

Op het terrein van de voormalige glasfabriek aan de Buitenhavenweg is vandaag voor het eerst de expositie Glashard, post-graffiti te zien, georganiseerd vanuit het Stedelijk Museum Schiedam. Van elf tot vijf.

Vaarmarathon

Stap aan boord voor een ware vaarmarathon door het wisselende landschap van de provincie Zuid-Holland. Via de mooie Vliet komt u langs de sluis van Leidschendam, passeren we Delft en Schiedam en via de grote Parksluis schutten wij de Maas op voor een vaart door de Havenstad Rotterdam. Terwijl u geniet van de bekende skyline van Rotterdam varen we via de Hollandse IJssel richting Gouda en Bodegraven. Over de Oude Rijn komen we langs Alphen a/d Rijn om weer terug te keren naar Leiderdorp. Deze vaarbelevenis is compleet met koffie, gebak, lunch en dinerbuffet. Kijk voor tickets op I: www.rederijvanhulst.nl.

Wenneker Cinema

20.00 uur: Climax, met een inleiding door Kas Molenaar, bachelor student filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Huiswerk

Van half vier tot half vijf biedt Dock in het wijkcentrum in oost de mogelijkheid van begeleiding bij het huiswerk, voor kinderen in de groepen 3 tot en met 8.

Roze salon

In Frankeland, van drie tot vijf, ontmoeten homoseksuelen elkaar. 

Kijk mij eens

Hoe is het gesteld met de sociale emancipatie van homoseksuele mannen in Nederland? Jaap de Jonge ging in gesprek met honderd homomannen over hun passie, hun beroep en hun kijk op het leven en fotografeerde ze in hun eigen woonomgeving. Dat leidde tot honderd portretten, te zien in de Bibliotheek Schiedam in de Korenbeurs. Te zien van tien tot vijf.

Nederlands op Maat

In De Erker wordt mensen het Nederlands bijgebracht. Vandaag in maar liefst drie groepen: een die begint om half tien, een om zeven uur vanavond en eentje die om half acht begint. Meer info hier.

De Walvisch

De museummolen is de bezoeken tussen elf en vijf. Reserveren via E: dewalvisch@jenevermuseum.nl of T: 010 - 426 76 75.
Toegang: € 7,50 (jongeren € 5,00, kinderen gratis).

Spaanse les

Van zeven tot half tien in De Erker.

Jenevermuseum

De Historische Vereniging Schiedam en het Nationaal Jenevermuseum Schiedam organiseren de bijzondere expositie: ‘Begraven Branders, vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk/ Schiedam’. Op deze tentoonstelling staat de voormalige rooms-katholieke begraafplaats centraal. De bezoeker krijgt een goed beeld van de vergeten begraafplaats aan de Vlaardingerdijk waar vele branders van de toenmalige ‘bovenklasse’ van Schiedam zijn begraven.

In de Expositiezaal is 'Jenever in de Wereld, De verleiding van jenever' zie zien. In de onlangs vergrootte zaal is de verbreiding en verspreiding van jenever in de wereld te zien. "U kunt daar met eigen ogen zien hoe ver de invloed van Schiedam en zijn jenever reikt." Recent is het thema 'Jenever in Nederlands-Indië' tussen 1850 en 1940 toegevoegd. Verder is er natuurlijk de branderij en twee zalen met de vaste opstelling over de historie van de jeneverindustrie, het proces, de mensen die er werken en de maatschappelijke betekenis ervan.
Van elf tot vijf na reservering (E: receptie@jenevermuseum.nl) te bezoeken; kosten: 12,50 euro, kinderen tot twaalf jaar gratis.